6.06.2014 г.

Запеканка в гювеч

Вчера имах непреодолима нужда да експериментирам и реших, че вечерята е доста подходяща за целта. Интересното е, че ми се получи, затова реших да споделя какво изфабрикувах:

Необходимите продукти за 4-5 порции са (зависи кой колко яде, де, моят гювеч е среден размер, но пък го натъпках догоре и стигна за две вечери, т.е. за 4 порции и малко):

1кг картофи
200 г шунка или друг колбас (може и повече, а може и без)
5-6 кисели краставички
300 г сирене (моето беше биволско, но може и краве, овче, козе... каквото имате)
250 мл готварска сметана
3-4 парченца топено сирене (от триъгълничетата, но сигурно ще стане вкусно и с пушено сирене)
около 50 г масло
черен пипер и сол на вкус
2-3 яйца (по желание)
(Предполагам, че може да се добавят нарязани гъби, моркови, броколи, карфиол... общо взето, каквото ви се мотае из хладилника!)

А ето така се приготвя манджата:

Картофите( 1 кг) се обелват и нарязват на шайби, дебели около половин сантиметър. Краставиците (5-6 бр.) и шунката (200 г) се нарязват на малки кубчета. Всяко от триъгълничетата топено сирене се разделя на по 7-8 парчета, а биволското сирене (300 г) се натрошава.

Дъното и стените на гювеча се намазват с масло. В съда се нарежда един ред картофи и се поръсва със сол и черен пипер (не забравяйте, че сирената и краставичките са солени). Отгоре се подреждат краставички, шунка , парченца топено сирене, натрошено биволско сирене и малки бучки масло (по 4-5 на етаж, с големина колкото бобено зърно).Отгоре се нарежда нов ред картофи и подредбата продължава по същия начин, докато се напълни гювеча. Последният ред е само от картофи, сол и пипер. Върху него се излива готварската сметана (250 мл) и се натрошава сирене. Пече се на 180-200 градуса, докато картофите омекнат и започнат да се разчупват лесно с вилица. По желание може да се чукнат 2-3 яйца върху запеканката и яденето да се върне във фурната, докато се стегнат. 

Е, това ми е рецептата, дано да ви хареса! За съжаление не можах да снимам гозбата защото много бързо се изяде, а и фотоапаратът ми е на европейско пътешествие.

П.П. За пръв път пиша инструкции за готвене, така че ако има неясноти, питайте!

Хайде, лягам, че утре работа ме чака! Лека нооощ! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар