Необходимите продукти за 4-5 порции са (зависи кой колко яде, де, моят гювеч е среден размер, но пък го натъпках догоре и стигна за две вечери, т.е. за 4 порции и малко):
1кг картофи
200 г шунка или друг колбас (може и повече, а може и без)
5-6 кисели краставички
300 г сирене (моето беше биволско, но може и краве, овче, козе... каквото имате)
250 мл готварска сметана
3-4 парченца топено сирене (от триъгълничетата, но сигурно ще стане вкусно и с пушено сирене)
около 50 г масло
черен пипер и сол на вкус
2-3 яйца (по желание)
(Предполагам, че може да се добавят нарязани гъби, моркови, броколи, карфиол... общо взето, каквото ви се мотае из хладилника!)
(Предполагам, че може да се добавят нарязани гъби, моркови, броколи, карфиол... общо взето, каквото ви се мотае из хладилника!)
А ето така се приготвя манджата:
Картофите( 1 кг) се обелват и нарязват на шайби, дебели около половин сантиметър. Краставиците (5-6 бр.) и шунката (200 г) се нарязват на малки кубчета. Всяко от триъгълничетата топено сирене се разделя на по 7-8 парчета, а биволското сирене (300 г) се натрошава.
Дъното и стените на гювеча се намазват с масло. В съда се нарежда един ред картофи и се поръсва със сол и черен пипер (не забравяйте, че сирената и краставичките са солени). Отгоре се подреждат краставички, шунка , парченца топено сирене, натрошено биволско сирене и малки бучки масло (по 4-5 на етаж, с големина колкото бобено зърно).Отгоре се нарежда нов ред картофи и подредбата продължава по същия начин, докато се напълни гювеча. Последният ред е само от картофи, сол и пипер. Върху него се излива готварската сметана (250 мл) и се натрошава сирене. Пече се на 180-200 градуса, докато картофите омекнат и започнат да се разчупват лесно с вилица. По желание може да се чукнат 2-3 яйца върху запеканката и яденето да се върне във фурната, докато се стегнат.
Е, това ми е рецептата, дано да ви хареса! За съжаление не можах да снимам гозбата защото много бързо се изяде, а и фотоапаратът ми е на европейско пътешествие.
П.П. За пръв път пиша инструкции за готвене, така че ако има неясноти, питайте!
Хайде, лягам, че утре работа ме чака! Лека нооощ!
П.П. За пръв път пиша инструкции за готвене, така че ако има неясноти, питайте!
Хайде, лягам, че утре работа ме чака! Лека нооощ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар